środa, 18 maja 2011

zielone soki i jak przejść na oczyszczanie na sokach część I


Dlaczego i czy warto pić soki a zwłaszcza zielone soki?


Soczki są fantastycznym sposobem na przyswojenie i łatwe wchłonięcie przez nasz organizm maksimum wartości odzywczych oferowanych nam prze surowe owoce i warzywa. Wszystkie witaminy, enzymy, minerały zawarte w jedzonku są skondensowane w jednej szklance takiego soku i z powodu braku blonnika, te wysoko skoncentrowane wartości odżywcze,  trafiają prosto i bez żadnego wysiłku do naszego krwiobiegu.

Mycie owoców i warzyw przed sokowaniem:
 Istnieje kilka metod, które  można zastosować a tutaj jest naprostsza: 

Wypełnij umywalkę z zimną wodą, dodaj kilka łyżek soli i sok z połowy cytryny. Namocz owoce i warzywa  na około dziesięć minut, następnie opłucz je zimną wodą.  W przypadku owoców, które są powszechnie woskowane, takich jak jabłka, Steve "Sproutman" Meyerowitz zaleca zanurzenie owoców we wrzącej wodzie na pięć sekund.
 

Różne rodzaje soków:
 

Owocowe - Soki owocowe są na ogół traktowane jako oczyszczające, odświeżajace i oferujące szybki przypływ energii. Wysoka zawartość wody w sokach owocowych, wypłukuje przewód pokarmowy i nerki, a także oczyszcza krew. Winogrona, jabłka i cytryny są silnie oczyszczające. Soki owocowe są bogate w cukry i choć sa to cukry naturalne, powinny być one stosowane z umiarem, zwłaszcza przez tych, którzy zostali poinformowani, aby ograniczyć spożycie cukru.
 

Marchewka jej kombinacja - Sok z marchwi jest powszechnie uważany jako napój energetyczny. Soki z marchwi są słodkie, więc często zaleca się mieszanie marchwi z innymi warzywami by ograniczyć poziom cukru. Kiedy robisz soki w połączeniu z marchwią, marchew powinna zawsze dominować.
 

Zielone  Soki
 Zielone soki są magiczne!!!! Zawierają mnóstwo chlorofilu, który jest dawcą tlenu dla naszej krwi. Poprawiają alkaliczność naszego organizmu. Oferują mnóstwo enzymów, aminokwasów, magnezu, potasu, oraz wapnia, odmładzaja, dotleniaja i regeneruja nasze komórki!!!!



Chlorofil zawarty w ciemnoliścisatych warzywach jest niesamowitym zastrzykiem tlenu dla naszego organizmu. Struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi. Dzięki temu jest on rozpoznawany przez nasz organizm jako dobry przyjaciel:)  i włachlaniany przez niego mementalnie. Wyposarzając naszą krew w tlen, który drogą systemu krwionośnego dociera do każdej komórki naszego ciała domładzając, regenerując i przede wszystkim ALKAZIZUJĄC tym samym nasze ciało. Warto przy tym wspomnieć, że choroby i wszelkie zakażenia nie są w stanie przeżyć w alaklicznym śwrodowisku:)




DROBIAZGI:

Warzywa i wowoce do sokowania, najlepiej jest umyć i posiekać tuż przed ich wyciśnięciem.
Soki natomiast najlepiej jest pić zaraz po ich wyciśnieciu, ponieważ szybko traca one wartości odzywcze przez proces utleniania.  
Chociaż najlepiej jest je  pić  zaraz po ich wyciśnięciu, powinny one być pite bardzo  powoli najlepiej mieszając każdy łyk ze ślną, w której zawarty jest istotny enzym trawienny. 
Owoce cytrusowe tj.  pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty powinny być obrane  ze skórki przed wyciśnieciem, jednak warto jest uzyć do tego obieraczki do warzyw, by pozbyć się tylko zewnętrznej skórki a zachować jak najwiecej tej białej powłoki, która jest bogata w błonnik i inne wartości odżywcze.   

Gdy robimy soki z warzyw, które mają silniejszy zapach, tak jak na przykład czosnek i imbir,  powinny one  być wrzucane do sokowirówki jako pierwsze, żeby to co będzie włożone po nich pomogło popchnąć zaległe w sokowirówce resztki.