wtorek, 17 maja 2011

surowe jedzenie wykłady część I i II





Z czego składa się surowa dieta- witarianizm?

Surowa dieta jest pełna przepysznych i przezdrowych surowych owoców i warzyw, nasion, orzechów i pestek a także "żywej"  żywności takiej jak kiełki , fermentowane potrawy jak kapusta kiszona, sery z nasion, jogurty z orzechów oraz fermentowanych napoi jak kambucha czy rejuvelac.

 Czy warto jest jeść surowe  jedzenie?
TAK! TAK! TAK! I JESCZE RAZ TAK :))))
I już wam mówię skarby dlaczego.
Surowe jedzenie zawiera między innymi:
-enzymy
-tlen
-hormony potrzebne dla naszego organizmu
-fitochemikalia
-bio-elektryczną energię
-"siłę życia"

Zacznijmy  może od enzymów. Kochani emzymy są przecudowne! Najłatwiej jest je sobie wyobrazić jako robotników na budowie naszego ciała a minerały i wiatminy to cegły i deski. Sami wiecie, że nie ważne jak wiele cegieł i desek mamy, bez robotnika nic nie zbudujemy! I dlatego właśnie enzymy są dla nas niezbędne. Nasz organizm ma ich ograniczoną ilość z jaką się rodzimy i nie produkujemy ich już więcej przez resztę życia. Dlatego ważne jest by uzupełniać ich zpasy. Jedyną drogą jeżeli chodzi o jedzenie , jest żywność surowa, ponieważ wysoka temperatura zabija enzymy. Również za każdym razem gdy jemy żywność gotowaną, nasz organizm zużywa nasze enzymy i im więcej gotowanej żywności jemy tym więcej enzymów zużywamy. Możliwe jest nawet, że zużyjemy je wszystkie i wtedy organizm nasz zapożycza je od innych organów, osłabijąc się  tym samym i powodując różnego rodzaju choroby. Także prosze jedzcie surowe owoce i warzywa i zaopatrujcie swoje cudowne ciało w nowych robotników:)


TLEN. Kochani pomyślcie sami, ile dni jesteście w stanie wytrzymać bez jedzenia? Ile bez picia? Dni a nawet tygodnie. A teraz zastanówcie się ile jesteście w stanie wytrzymać bez tlenu? Tak też nie muszę więcej wyjaśniać jak bardzo potrzebny naszemu organizmowi jest tlen. Kochani surowa żywność jest przepełniona tlenem a zwłaszcza ciemne zielone liściste warzywa, które są niezmiernie bogate w chlorofil, który jest niczym innym jak czarodziejem, który potrafii zdziałać prawdziwe cuda! Molekularna struktura chlorofilu różni sie od hemoglobiny w naszej krwi tylko jednym molekułem. Ma magnez zamiast żelaza. Dzięki temu nasz organizm rozpoznaje go jako bratnią duszę i pochłania w mgnieniu oka. Hemoglobina jest odpowiedzialna w naszym organizmie za rozprowadzenie tlenu i dostarczanie go do wszystkich komórek naszego ciala. Przez to, że chlorofil jest praktycznie identyczny jak hemoglobina, przynosi on ze sobą do naszego ciała tony tlenu. Jak go nie kochać?!
BIO-ELEKTRYCZNA ENERGIA
Każda komórka naszego ciała jest jak malutka bateria i zawarta w surowym jedzeniu bio-elektryczna energia jest w stanie te baterie regularnie i bezpośrednio ładować. Można ją zobaczyć dzięki fotografii KIRLIANOWSKIEJ. Energia ta wygląda jak świecące aureolki dookoła owoców i warzyw...prześliczne!

"SIŁA ŻYCIA"
Surowe jedzenie a zwłaszcza te żywe ma w sobie siłę życia. Nasiona, pestki orzechy gdy surowe kiełkują wypuszczając łodyżki zycia na zewnątrz swoich skorupek. Gdy zasadzisz w ziemi surowego migdała i go podlejesz, wyrośnie ci w nagrodę piękne drzewo migdałowe. Gdy jednak  włożysz do ziemi prażonego migdała i go podlejesz, nie tylko nie będzie z niego drzewa ale jeszcze on ci w tej ziemi zgnije. Zasadźcie drzewa migdałowe w waszych pięknych ciałach kochani!


FITOCHEMIKALIA

Kochani fitochemikalia to tacy specjalni agenci, którzy sie znajdują tylko w surowym jedzeniu. Mają one inne właściwości niż minerały i wiatminy, takie jak np. nadawanie pożywieniu kolorów, wzrostu, aromatu a przede wszystkim spełniają one funkcje ochronne przed szkodliwymi chorobami. Badania wskazują też na właściwości antynowotworowe.
95% fitochemikałii jest niszczonych przy procesie gotowania.


CELULOZA/BŁONNIK
Błonnik zawarty w surowym jedzeniu jest kolejnym magikiem niezbędnym dla naszego organizmu. To taka szczoteczka, która pomaga nam pozamiatać wszystkie pozostałości , które pozalegały nam w naszych jelitach. Jest on odpowiedzialny za prawidłową przemianę materii. Surowa żywność jest przepełniona błonnikiem:)))) Jaaaaaaaj!


LEUKOCYTOZA POKARMOWA
W 1930 roku doktor Paul Kouchakoff przeprowadził badania, w których odkrył, że spożywanie gotowanego jedzenia prowadzi do nadmiernej produkcji białych krwinek w naszym organiźmie. Interesującym jest fakt, że ta sama reakcja zachodzi w naszym ciele podczas zakażenia, toksyfikacji organizmu, infekcji czy też nadmiernego stresu. Badanie Kouchakoffa pokazuje, że nasz organizm rozpoznaje nadmiar gotowanej żywności jako nieporządany obiekt i broni sie przed nią tak samo jak przed każdą inną chorobą. Fenomen ten nazywa się leukocutozą pokarmową. sutuacja ta jednak  nie ma miejsca w przypadku jedzenia surowej żywności!!:)) Te same badanie stwierdza, że proces ten również  nie zachodzi, jeżeli co najmniej 51 % żyności  spożywanej przez nas w ciągu dnia jest surowa.  Także kochani, raz jeszcze powtórzę: JEDZCIE SUROWE OWOCE I WARZYWA:)