środa, 21 kwietnia 2010

KALAFIOROWE PUREE

2 kubki kalafioru
1/4 kubka orzechow ( nerkowce sa przepyszne do tego, ale mozesz tak naprawde uzyc jakichkolwiek , pamietaj uzyj to co KOCHASZ jesc:))
2 lyzki oleju
sol
pieprz
zabek czosnku

Uzyj miksera albo robota kuchennego , zmiksuj najpierw kalafior potem dodaj orzechy i cala reszte , miksuj az uzyskasz konsystencje puree. Zajmuje to 3 minuty i jest gotowe do jedzenia, mozna to zrobic na slono i uzyc jako wypelnienie do rolkow , lub jako gesty sos w ktorym ozna maczac inne warzywka. Sprobuj poeksperymentowac i dodac rozne inne ziola jak bazylia czy koperek itp...
druga opcja jest na slodko :) mozna dodac surowego miodu (cos co ja zrobilam wczoraj i bylo to przepyszne)albo daktyla do smaku , posypac rodzynkami i jesc jako deser zwlaszcza z orzechami nerkowca ktore sa naturalnie slodkie.

* Pamietajcie by moczyc orzechy ( i pestki rowniez) zanim je uzyjecie , maja one na sobie skorke ochronna (enzyme protectors/ inhibitors), ktore przeciwdzialaja utracie enzymow zawartych w orzechach i pestkach. Bezposrednio przed ich uzyciem, polecane jest takze polanie ich goraca woda na tylko na 30 sekund by nie stracic enzymow dlatego ze  Orzechy sa bardzo poddatne na wilgoc i wszelkiego rodzaju grzyb (fungaj)  (polanie ich wrzatkiem pomoze nam sie tego pozbyc). Orzechy i pestki ktore sa moczone maja 60 % wiecej wartosci odzywczych. Powinny byc one jedzone tego samego dnia, jednak jezeli zdazy ci sie miec ich za duzo, poloz je na suchy recznik zeby przeschly i wtedy wloz do plastykowego lub szklanego pojemniczka i wloz do lodowki. Beda one dobre przez okolo 7 dni.
Posted by Picasa