Jest sfermentowanym napojem ktorego regularne picie wspomaga poprawe PRACY UKLADU TRAWIENNEGO a takze ODBUDOWE NATURALNEJ FLORY BAKTERYJNEJ. Rejuvelac moze byc zrobiony przy uzyciu ziaren tj.: pszenica, żyto, , owies, jęczmień, proso, komosa ryzowa (qinoua), gryka, ryż itp. Najczesciej uzywanymi i najprzyjemniejszymi w smaku sa ziarna pszenicy, żyta, i komosy ryzowej. Jest on czesto rowniez stosowany jako "starter" (podstawa/baza) do innych potraw tj. zupy, kapusta kiszona, dresingi czy fermentowane mleko i sery z pestek i orzechow (Rewelacyjne zrodlo bialka i enzymow). Zawiera osiem witamin z grupy B, witaminy E i K oraz różne białka, dekstryny, węglowodany, fosforany i amylazy. Rejuvelac jak i cala reszta fermentowanej zywnosci ( sery z pestek i orzechow , kapusta kiszona) sa bardzo waznymi skladnikami witarianskiej diety i sa szczegolnie pomocne dla ludzi zmagajacych sie ze slaba przemiana materii i trudnosciami ukladu trawiennego a to dlatego ze ze fermentowana zywnosc posiada ogromny zasob enzymow i dobrej bakterii (friendly bacteria). A jak wiadomo utrata balansu flory bakteryjenej czesto prowadzi do problemow trawiennych czy chrob takich jak candida albicans (fungus).
PRZEPIS
(3/4 szklanki ziarna na jeden galon wody, 1 galon = 3.785...litra)1. Przeplucz a następnie zalej przefiltrowana woda 3 / 4 szklanki suchego ziarna i zostaw na 8-12 godzin w słoiku z zakretka z sitkiem lub kawalkiem materialu , tak zeby powietrze bylo dostepne.
( pamietaj aby wlac podwojna ilosc wody poniewaz ziarno specznieje przez noc i bedzie go dwa razy wiecej)
2. Po 12 godzinach wylej wode , wyplucz i wymieszaj ziarna zostaw je by kielkowaly, najlepiej jest postawic sloik pod katem 45 stopni (oprzec o sciane) zeby powietrze moglo cyrkulowac i dostac sie rowniez do tych zairenek na dnie sloika a takze zapobiec powstaniu plesni.
3. Kiełkowanie ziaren trwa od 24 do 36 godzin w zaleznosci od rodzaju uzytego ziarna i temperatury w pokoju ( im wieksze ziarno ty dluzej i im cieplejsza temperatura tym szybciej) ( gotowosc ziarna mozesz rozpoznac po malych ogonkach wystajacych z ziarenek) . Pamietaj by do tego czasu przepłukiwac ziarna dwa do trzech razy dziennie.
4. nastepnie wsyp kielki i dwie szklanki wody do blendera/miksera o zmiksuj przez okolo 5 sekund poczym wlej to z powrotem do sloja i zalej do pelna przefiltrowana woda. Zamieszaj napoj i przykryj sloj przykrywka z sitkiem lub kawalkiem materialu takiego by pomoglo sie tam dostac powietrze potrzebne do procesu fermentacji.
5. Fermentacja trwa okolo 24 godziny (w temperaturze pokojowej )
6. Gotowy rejuvelac przecedz przez sitko by pozbyc sie się skielkowanych ziaren i osadu, który tworzy sie na dnie sloika. Pozostale ziarno mozesz uzyc ponownie do zrobienia kolejnego rejuvelaca (tylko wlej 1/2 wody) lub zrobic krakersy (essence crackers) jesli posiadasz suszarke/dehydrator.
7. rejuvelac powinien byc pity w temperaturze pokojwej.
8. Przechowuj go w lodowce w szkalnym zakreconym pojemniku ( dobry nawet przez 7dni!!), jezeli tzrymany na zewnatrz powinien byc odkrecoiny by mial dostep do powietrza, jednak jezeli zostawisz go na zewnatrz przez dluzszy czas , zmieni smak dlatego ze proces fermantacji bedzie sie kontynuowal.