niedziela, 29 stycznia 2012

raw tydzień dzień 4

raw tydzień dzień 4

śniadanie:
szejk:

2 małe jabłuszka
1 banan
garść mięty
garść szpinaku (baby)
mała szklanka wody
posypać garścią miłości
po czym wszystko razem zblendować i gotowe!:)


LUNCH

Surowe burgery:

2 kubki pestek słonecznika (moczone przez 2-4 godzin w wodzie)
3 marchewki
1/2 cebuli
1/4 kubka rodzynek
2 łyżki stołowe agawe/miodu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
garść ziół świeżych lub suszonych: bazylia, koperek, rozmaryn, tymianek)
1 łyżka soli morskiej
1 papryczka jalapeno (można użyć zamiast tego czarnego pieprzu)


*zmiksować pestki słonecznika w robocie kuchennym na papkę po czym wrzucić masę do miski
*następnie wrzucić do robota kuchennego pozostałe składniki zmiksować rózwnież na papkę po czym wrzucić do miski z pestakami słonecznika i wszystko razem wymieszać aż uzuskamy jednolitą masę. 
*z masy ulepić kulki w kształcie burgerków
*Masę można użyć na kanapki z chlebem (surowym czy też zrobionym z ziaren z pełnego przemiału i na zakwasie). Ja użyłam grzybka portobelo. Dodałam do tego szpinak, plasterek pomidorka, i plaster czerwonej cebulki oraz mała sałatke ze szpinaku startych buraczków i kiełków z pestek słonecznika.

PYSZOTA KOCHANI!!! Przepis zasięgnięty z książki "Raw Family Signature Dishes" Victorii Boutenko.


 OBIAD:

PASTA Z CUKINII:
2-3 cukinie 
*by uzyskać kształt pasty użyłam specjalnej krajalnicy, można również do tego użyć obieraczki do ziemniaków.

sos marinara:

1 świeży pomidor
sok z jednej cytryny
1 kubek suszonych pomidorów (mogą być te w oliwie)
2 plastry cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe agawe/miodu
szczypta soli morskiej

 -wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym i polac tym starkowaną pastę z cukinii.

*jeśli suszone pomidory nie są w oleju, należy namoczyć je w wodzie przez około godzinę, wodę tę później można użyć do sosu. To samo można zrobić z oliwą jeśli pomidory są w oliwie. 




PRZEKĄSKI:

2 JABŁKA
3 BANANY

 Sok marchewkowo-jablkowy z mięta i imbirem