niedziela, 11 lipca 2010

Cukiniowy HUMUS

A tu coś do krakersów:))) i nie tylko,  przepis również z OHI w Teksasie:

2 duże cukinie (ja ich nie obierałam stąd ten zielonkawy kolor, doałam tym razem  również trochę kopru czego nie było w oryginalnym przepisie)
1 kubek moczonych przez noc ziaren sezamu lub 3/4 kubka raw tahini (do kupienia gotowy w słoiku)
2 ząbki czosnku lub nawet więcej do smaku
1/2 kubka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 kubka oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej  i pieprzu cayenne  do smaku,
szczypta miłości <3

wszystko razem zmiksować w mikserze (robocie kuchennym ) lub blenderze aż uzyskamy kremową konsystencję. Można podawać z surowymi warzywkami tj. marchewka i seler lub przepysznymi surowymi krakersami.

Bardzo łatwo można to zamienić w przepyszny dresing do sałatek, wystarczy zmieszać trochę humusu z  ogórkiem  lub szklanką wody i sosik gotowy:)


smacznego<3