Najlepsza opcją jest łączyć tylko te pokarmy, gdzie linie tabelki sie dotykają.
Kilka głównych zasad łączenia pokarmów:
-owoce powinno jeść się osobno. Nie należy ich mieszać z innymi pokarmami, ponieważ wtedy najczęściej sie one fermentują zamiast trawić. Jeśli jednak chcemy je z czymś zmieszać to najlepszą opcją są surowe warzywami nie zawierające skrobi. Także szejki są ok:))).
*Melony jednak ( i w tym arbuzy), powinny być jedzone osobno, nawet nie mieszane z innymi owocami.
`-najgorszym przewinieniem jest mieszanie skrobi z bialkiem, czyli coś co zazwyczaj sie kiedys jadło na obiad: schabowy z ziemniaczkami. Nie jest to dobrym połączeniem ponieważ białko potrzebuje do strawienia kwaśnych enzymów trawiennych gdzie skrobia i węglowodany są łatwiej trawione w środowisku alkalicznym. Rezultatem takiego połaczenia jest niestrawnośc i częste wzdęcia, co jesli powielane przez kilka lat prowadzi do zawałów serca, raka odbytnicy itp.
- warzywa nie zawierające skrobi łączą się dobrze praktycznie ze wszystkim.
- jeśli chodzi o napoje to najlepiej jest pić 15-30 przed posiłkiem, nie pic nic w trakcie jedzenia ani conajmniej godzinę po.
- ważne jest też by przeżuwać jedzenie dokładnie ( jeden kęs około 20-30 razy). Tak tak kochani, trawienie zaczyna się w ustach i nie wolno o tym zapominać.
CZAS TRAWIENIA:
-woda 0-10 min
-soki 15-30 min
-owoce 30-60 min
-melony 30-60 min
-kiełki 1 godz.
-sok z trawy pszenicznej 60-90 min
-warzywa 1-2 godz.
-fasole i kasze 1-2 godz.
-białko/tłuszcze roslinne 2-3 godz.
-gotowane mięso i ryby 3-4 godz.
-owoce morza 4-8 godz.
* informacje zamieszczone powyżej pochodzą z wykładu w OHI (instytutu w którym przeszłam swoje leczenie). Jest kilka innych stron na których znajdziecie podobne informacje, mogą się one różnić kilkoma drobiazgami, jednak główne zasady sa takie same.