piątek, 23 kwietnia 2010

Fermantowane sery z nasion i pestek (Seed Cheese)


skladniki;

-pestki slonecznika albo z dyni albo sezamowe nasiona (mozna je laczyc np sezam ze slonecznikiem lub robic pojedynczo)
-rejuvelac

Proces:

- zalej pestki filtrowana woda , wyplukaja kilka razy , pozbadz sie brudnej wody, i wtedy zalej je ponownie i zostaw wodzie na cala noc.

Z rana wyplucz je ponownie i pozbadz sie lupinek ktore beda plywaly w wodzie (zwlaszcza te po pestkach ze slonecznieka), uzycie cipelej wody wspomaga proces ich usuwania.

Wrzuc pestki i wlej rejuvelac (tyle by pokrylo pestki) do blendera/miksera i miksuj przez 3 minuty.

Wlej mieszanke do miski i przykryj kawalkiem materialu tak by moglo sie doatac tam powietrze, i postaw to w cieplym pomieszczeniu (temperatura pokojowa) na 6-8 godzin.

Po 6-8 godzinach zdejmij material , zeskrob zewnetrzna sciemniala warstwe ktora powstala na wierzchu "sera" wyjmij reszte z miski i wrzuc/ wlej do torebki na ser (cheese bag) ( mozna tu zrobic "torbe z gazy lub czegos innego cos przez co mozna by to przecedzic). wloz to torbe do lodowki i jezeli mozliwe przez pierwsza noc powies ta torbe w lodowce i postaw miseczke pd spodem zeby pozostalosci cieczy sciekly.

Po okolo 8-10 godzin ser jest gotowy do jedzenia, ma on bardzo specyficzny smak i na poczatku moze on nie wydawac sie najpyszniejsza rzecza jak w zyciu jadles....nie poddawaj sie!!! PROSZE!!!!

Fermentowane jedzenie jest pelne wartisci odzywczych, witammin, mineralow, bialka , aminokwasow, bogaty w zasob naturalnych probiotykow tj acidophilus co wzmacnia i pomaga w odbudowie flory bakteryjnej w naszych jelitach i tym samym wspomaga prace ukladu trawiennego. Moze byc jedzony w postaci naturalnej lub stosowany do robienia dresingow. nie bojcie sie eksperymentowac ...moim ulubionym combinacja jest pestki dyni i slonecznika, i po tym jak juz jest to gotowe zblendowane ponownie z odrobina morskiej soli slodkiej papryki i bazyli...lub na slodko z lyzeczka surowego miodu lub zblendowanym daktylem i cynamonem:)