wtorek, 8 czerwca 2010

ARBUZ I SOK ARBUZOWY:)):)))

ARBUZ, jedna z moich ulubionych przekasek jest tak naprawde przeczytalam gdzies ostatnio   WARZYWEM!!!!! Zdziwila mnie ta wiadomosc przebardzo:) . Ja jednak bede o nim mowila jako o owocu:).
Pochodzenie arbuza siega wstecz az do wczesnych egipskich cywilizacji, i jest ona uwieczniona przez hieroglify na ścianach piramid. Owoc ten byl bardzo szanowany i często umieszczany na grobach krolow i faraonow. Arbuzy odegraly duza role w gaszeniu pragnienia w krajach Morza Srodziemnego z powodu niedoboru wody w tych obszarach.
Szczesliwie dla nas Arbuzy są dostępne przez cały rok i są one miesiste, soczyste i slodkie i PRZEPYSZNE. Ich naturalna slodycz sprawia, ze moga byc one pysznym i orzezwiającym deserem , szczegolnie w krajach o goracym klimacie. Sa tez one idealnym dodatkiem do salatek, dresingow (sosow) lub mrozonych drinkow:D. Na dziedn dzisiejszy istnieje wiele odmian arbuza z czerwony, rożowy, pomaranczowy lub zolty miazszem. Arbuzy składaja sie z wiecej niż 91% wody i prawie 8% cukru.

Slodkie i soczyste arbuzy ma wiele wartosci odzywczych:

* beztluszczowy
* bardzo niska zawartoac sodu.
* bez cholesterolu
* wysmienite zrodlo witaminy A i C
* bogaty w likopen

Ostatnie badania wykazaly ze ten przepyszny owoc ma wiele korzysci zdrowotnych. Czerwone odmiany arbuza zawieraja wysokie stezenie likopenu, przeciwutleniacza, ktory pomaga zmniejszyc ryzyko wielu chorob. Arbuzy zawieraja likopen i beta-karoten - sa to zwiazki roslin zaklasyfikowane jako karotenoidy, ktore posiadaja bardzo kolorowy pigment i chronia rosliny przed uszkodzeniem ze swiatła slonecznego. Te przeciwutleniacze neutralizuja szkodliwe wolne rodniki w organizmie człowieka. Wolne rodniki gdy w ciele czlowieka , powoduja wiele szkod poprzez utlenianie cholesterolu ktory trzyma sie scianek naczyn krwionosnych, doprowadzajac tym do chorob takich jak zawal serca czy udar mozgu. Likopen zawarty w arbuzach jest w stanie temu zapobbiec zmniejszajac tym samym ryzyko wystąpienia innych smiertelnych chorob, takich jak ataki astmy, zapalenie kosci i stawow, raka jelita grubego i innych chorob serca.

Jedna z ciekawostek znalezionych przeze mnie jest fakt ze w Japonii arbuz jest czesto stosowany jako cenny dar. Japonczycy zawijaja go w piękny kolorowy celofan i ofiaruja w prezencie swoim bliskim. To nie wszytko o wyczynach japonczykow z arbuzami, wyobrazcie sobie ze byli oni w stanie wychodowac arbuz w ksztalcie kwadrata!!!!!! A powodem tego wynalazku podobno byl fakt ze rzeczy kwadratowe sa latwiej przechowywalne w lodowce:).
Wszystkie czesci arbuza sa jadalne!!!!!!Skorka jest wykorzystywana do produkcji słodkich pikli (cos takiego jak marynowana papryka tylko na slodko:)) a jego nasiona mogą być pieczone i solone tak ja te z pestek slonecznika.

PODRAWIAM SERDECZNIE<3