czwartek, 22 września 2011

jarmużowe przekąski

sałatka z jarmużu

kilka liści jarmużu
czerwona papryka
orzechy nerkowca (zblendowane delikatnie w młynku do kawy)
1 łyzka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta miłości

liście jarmużu masować przez około 5 minut w soli, oliwce i soku z cytrynki, po czym ułożyć na tależu i posypać orzechami nerkowca i dorzucić czerwonej papryczki paseczków kilka, posypać miłości energią i zjeść ze smakiem.
PYSZOTKA:)))



JARMUŻOWE CHIPSY
1 kiść jarmużu
1 kubek orzechów nerkowca
1/4 kubka tahini ( zblendowane ziarna sezamu)
1 czerwona papryka
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli lub sosu sojowego (najlepiej nama shoyu) 
1/4 kubka drożdży spożywczych
szczypta miłości


Wszystkie składniki oprócz jarmużu nleży zmiksować w blenderze lub robocie kuchennym, po czym wlać do miski i wymieszać z liśćmi jarmużu.


wmasowac dokładnie sos w liście jrmużu i następnie włożyć do dehydratora (czy też piekarnika) 
  i suszyć aż staną sie chrupiące i pyszniutkie:)))
mniam mniam mniam