sobota, 26 czerwca 2010

Soczki wersus Szejki

SOCZKI CZY SZEJKI??????

 A wiec jak wiecie spedzilam 42 dni pijac sobie przepyszne soczki i nie jedzac zadnego jedzenia i bylo to cudowne wydarzenie ktore odmienilo moje zycie pod tak wieloma wzgledami. Powrot do jedzenia choc ekscytujacy nie byl najmilszym wydarzeniem w moim zyciu:) > Doszlo nawet do tego ze zaczelam myslami wybiegac do bretarianizmu:)))) ale jeszcze nie teraz postanowilam:). Jednak postanowilam zmodifikowac swoja diete i pic wiecej niz jesc przynajmniej narazie. Co w sumie i tak  jest zalecane przez madrych ludzi w madrych ksiazkach , po tak dlugim okresie niejedzenia. A wiec zrobilam male poszukiwania na temat soczkow i szejkow i to co znalazlam:

A wiec spojzmy na nie z perspektywy 5 rzeczy:
UTLENIANIE
BLONNIK
ZAWARTOSC BLONNIKA
ZAWARTOSC CUKRU
LATWOSC W ICH PRZYGORTOWANIU


1. UTLENIANIE

A wiec mowi sie ze blendery dzieki swoim szybkim obrotom spalaja wiekszosc enzymow zawartych w owocach i warzywach i poprzez proces utleniania nie pozostawiaja prawie zadnych wartosci ozdywczych. Niektorzy nawet twierdza ze picie szejkow jest bezuzyteczne!!!!!! NIEPRAWDA:)

Victoria Boutenko przeprowadzila eksperyment w ktorym uzyla ziemniakow  zarowno w mikserze/blenderze jak i  w wyciskarce. I co znalazla bylo zaskakujace dla wielu: ziemniaki w mikserze utlenily sie duzo wolniej niz te w wyciskarce. Wedlug niej jest to dzieki blonnikowi zawartemu w szejkach . Boutenko twierdzi ze to wlasnie blonnik spowalnia proces utleniania.

Co do sokow to wiadome jest nie od dzis ze najlepiej je pic bezposrednio po wycisnieciu (10-15min) by uzyskac jak najwioecej wartosci odzywczych. Zalezy to rowniez od wyciskarki lub sokowirowki przez nas uzytej. Tu zalaczam link do bloga Nuliny , na ktorym jest bardzo ciekawy post na temat wyciskarek. (niestety nie wiem jak zrobic by ten link by aktywny?????? wiec bedzie go trzeba skopiowac i wkleic , wybaczcie musze sie podszkolic w tej dziedzinie :)))
http://witarianizm-swiatszans.blogspot.com/p/wyciskarka-do-sokow.html

A wiec wniosek z tego taki ze jezeli chodzi o utlenianie to soki lepiej pic zaraz po ich zrobieniu a jezeli chcemy cos ze soba na droge wziac wtedy lepiej zrobic sobie szejka, tym sposobem uzyskamy jak najwiecej wartosci odzywczych z obu trunkow:).

2. BLONNIK

Badania wykazuja ze blonnik jest bezcenny w zwalczniu i zapobieganiu  chorobom serca.  Wiadome jest tez ze soki nie posiadaja blonnika, wiec jakim cudem  sa one dla nas dobre????
Tak to prawda ze soki nie posiadaj blonnika, a my go potrzebujemy do prawidlowego rozwoju, jednak bedac na surowej diecie nasz organizm otrzyuje mnostwo blonnika zarowno z surowych owocow jak i warzyw. Mimo ze soki nie posiadaja blonnika sa one dzieki temu duzo latwiej przyswajalne przez nasz organizm,  to taki zastrzyk wartosci odzywczych ktory trafia prosto do naszej krwi:) Jezeli chodzi o szejki to sa one pelne blonnika a wiec sa one zwyciezca w tej kwestii:) . Ale to jeszcze nie koniec tej malej przepychanki:).

3. ZAWARTOSC CUKRU 


Cukier , hmmm tak bardzo uwielbiany przez nas wszytkich:) Tutaj moi drodzy prawda jest taka ze nie wazne czy to w szejkach czy w sokach, gdy uzywamy owocow konsumujemy cukier. Jest tam jednak roznica miedzy szejkami a soczkami. Dzieki blonnikowi zawartemu w szejkach cukier w nich zawarty jest przyswajany przez nasz organizm duzo wolniej. (co jest bardzo korzystne dla naszej trzustki). W przypadku sokow ktore nie posiadaja blonnika i przez to sa duzo szybciej przyswajalne przez nasz organizm , soki zawierajace duzo cukru moga stac sie problemem, zwlaszcza dla ludzi z cukrzyca i z problemami z trzustka.  Moral z tego taki ze powinno sie pic jak najwiecej sokow warzywnych , zwlaszcza tych zielonych a jezeli mamy zachcianki na cukier to lepiej go spozyc w szejkach. Czyli bede musiala przystopowac z tym sokiem marchewkowo-jablkowym:):)))

4. WARTOSCI ODZYWCZE

Mozna sie juz domyslic tu jaka jest odpowiedz...dzieki temu ze soki nie posiadaja blonnika i ich struktura molekularna jest prawie identyczna z nasza krwia sa one niesamowicie szybko przyswajane przez organizm , czyli zdecydowanie wiecej wrtosci odzywczych przyswajane jest z soczkow:) Nie znaczy to ze szejki sa tu na przegranej pozycji, nie nie nie moi drodzy , dzieki zblendowaniu owockow i warzyw , wartosci odzywcze sa duzo latwiej przyswajalne , jednak przez to ze wciaz jest tam blonnik proces jest ten nieco wolniejszy.
 Czyli tu soczki sa zwyciezca:)

5. LATWOSC PRZYGOTOWANIA

 Oj i tutaj bez dwoch zdan szejki sa zwyciezca:))))Ci co sokuja wiedza jak bardzo nie chce nam sie myc wyciskarek po ich uzyciu i jak czesto jest to powodem dlaczego nie chce nam sie nawet zaczac robic soczkow...takze nie bede tu nawet probowala was przekonac ze jest inaczej:)
Dla tych co nie posiadaja wyciskarek jest dobra wiadomosc , co poniektorzy blenduja owoce i warzywa dodaja troszke wody, a pozniej zawartosc ta przecedzaja przez pieluszke albo specjalne materialowe woreczki do przecedzania.

Jaki z tego wszytkiego wniosek moi kochani????/
 A taki ze zarowno soczki jak i szejki sa bardzo zdrowe  , jednak powody dla ktorych je sie pije sa nieco inne. I wybor jednego nad drugim nie ma tak naprawde sensu, dlatego ze tak naprawde  one uzupeniaja sie nawzajem. Dlatego pijcie mnostwo sokow by pochlonac wszytkie wartosci odzywcze przez nie oferowane, upijajcie sie przepysznymi szejkami by pochlonac jak  najwiecej tlenu z przepysznych owockow i warzywek i zdrowe dawki cukru ktory da nam mnostwo energii i zaspokoi nasze niepohamowane zachcianki:)))))